Principiile cunoasterii de sine

Cunoasterea sinelui si acceptarea propriei persoane joaca un rol extrem de important in dezvoltarea personala, cat si in cea profesionala.

Multi dintre tinerii si adultii din rpezent se confrunta din pacate cu extremele acestor procese. Oamenii, diversi ca mentalitate de la o categorie de varsta la alta, vad oamenii cu ochi diferiti. De aceea unii au prea multa incredere in sine si vad dincolo de potentialul pe care ei il au cu adevarat, in timp ce unii nu au deloc incredere in fortele proprii sau in propria persoana. Niciuna dintre aceste extreme nu ne ajuta sa fim persoane echilibrate si de succes in viata. Unul dintre cele mai importante principii ale cunoasterii de sine e sa te iubesti asa cum esti, sa-ti cunosti calitatile si defectele si sa lucrezi acolo unde crezi ca anumite aspecte ar putea fi imbunatatite. Daca nu ne iubim pe noi insine, cu siguranta nu vom putea iubi cu adevarat nici pe ceilalti din jurul nostru. Dragoste incepe prin cunoasterea si acceptarea de sine!

La polul opus este extrema in care oamenii considera ca sunt mult prea buni si extrem de superiori celorlalti. Aceasta senzatie de superioritate este deseori falsa si se poate observa prin atitudine, prin gesturi, prin modul de a conversa si prin tonalitatea implicata intr-o discutie. Este bine sa ne temperam toate aceste “simptome” ale superioritatii si ale acceptarii extreme de sine. In foarte multe dintre cazuri studiile ne arata ca gresim cu o astfel de atitudine, atat in relatiile cu cei apropiati, cu angajatii, cat si cu necunoscutii. Tot statisticile ne arata ca poate exista o forma mai buna si o formula de succes in colaborarea dintre doua sau mai multe persoane daca se resimte un grad de egalitate. Acest lucru inseamna ca o discutie sau niste indicatii vor fi prezentate cu calm, oferind incredere, starnind atentia si admiratia participantului sau a participantilor la discutie. In caz contrar, angajatii tind sa devina tematori, devin mai depresivi, mai agitati si mai stresati, fapt ce scade randamentul de munca si performantele. Acesta este si unul din principalele motive pentru care, dincolo de salariile oferite, multi dintre oameni aleg sa renunte la un job bine platit, pentru unul mai slab platit, dar in care sa aiba mai multa liniste sufleteasca si mai mult calm.

Asadar este foart importanta sa gasim o balanta in ceea ce priveste acceptarea sinelui si iubirea fata de noi insine, cat si fata de ceilalti din jurul nostru.

Si dintre principiile cunoasterii si ale acceptarii de sine nu fac parte doar aceste aspecte de ordin moral si cei 7 ani de-acasa. Pentru multi la fel de importanta este cu cunoasterea sexuala. De aceea multi se vor descoperi mai bine pe sine si vor deveni mai increzatori atunci cand folosesc un masturbator, in lipsa unui partener, fie atunci cand isi gasesc acel suflet pereche care ii sustin indiferent de situatie.

Astfel de persoane pot trece cu usurinta peste momente de cumpana si de neincredere in propria persoana, cat si peste teama de a frecventa un astfel de sex shop pentru a-si gasi tot necesarul dorit in materie de ingrijire intima sau de implinire sexuala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *